Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

LALALOVEYOU

‘Lalaloveyou’ is een reeks gesprekken over liefde en relaties, zonder taboes. De aftrap wordt gegeven met drie webinars. In elke aflevering behandelen experts een thema waar nog steeds veel vooroordelen over bestaan. De gesprekken werden inhoudelijk mee voorbereid door nieuwsgierige jongeren, die deze topics zien aansluiten bij hun leefwereld. Er wordt tijdens de webinars ook ruimte voorzien voor vragen van de kijkers thuis.
Na de webinars volgt in maart ‘Lalaloveyou’, de podcast. Hierin zullen de jongeren zelf aan de slag gaan met taboes rond liefde en relaties. Stay tuned!

Een initiatief van de huizenvandeMens Vlaams-Brabant.

Programma:
23/2 - I mijn lijf
Over body positivity
Elke dag komen we in contact met ‘perfecte lichamen’. In series, op social media, in reclame, in porno,… Het is voor niemand mogelijk om aan deze ideaalbeelden te voldoen, en toch hebben ze een grote impact op ons dagelijks functioneren en op onze mentale en fysieke gezondheid. Maar hoe zijn deze ideaalbeelden ontstaan? Hoe kunnen we als maatschappij een meer gezonde houding aannemen tegenover de diversiteit aan lichamen? Is body positivity de oplossing? Of botst deze beweging ondertussen ook op haar limieten? Morgane Gielen en Anaïs Van Ertvelde gaan het gesprek hierover aan, onder leiding van Annelies Moons.

2/3 - Amour XL
Over polyamorie en niet-monogame relaties
Van Durf te vragen tot Free Love Paradise: het taboe op niet-monogame relaties lijkt – althans op televisie – te verdwijnen. Maar geldt dat ook voor de brede maatschappij? En is het beeld dat in de media opgehangen wordt van polyamorie en open relaties wel correct? Of bevestigen deze programma’s juist de monogame norm? Waar komt deze norm trouwens vandaan? Is het een kwestie van biologie of eerder van cultuur? Als je de stap zet naar een polyamoureuze relatie, waar moet je dan rekening mee houden? En hoe zit het met de juridische erkenning? Ervaringsdeskundige en activist Isabeau Jensen en psychologe Nathalie Cardinaels gaan met elkaar in gesprek, onder leiding van Selma Franssen.

9/3 - Liefde op het eerste bericht
Over liefde en initimiteit zoeken via online platforms
“Let’s pretend we met at a bar”. Een zin die je steeds minder tegenkomt in Tinderbio’s. Eén ding is wel duidelijk: dating-apps en -sites zijn hier om te blijven. Maar hoe gaan we ermee om? Beïnvloedt online daten ons beeld van relaties en van de ander? En wat is de impact van de coronacrisis, nu ons leven zich veel meer digitaal afspeelt? Emma Daeleman vraagt het aan experte Elisabeth Timmermans!

Duur
90 minuten
23/2 - I mijn lijf

Anaïs Van Ertvelde
is schrijfster en historica. Aan de Universiteit van Leiden doet ze onderzoek naar de artistieke en politieke representatie van mensen met een handicap. Ze schrijft essays en columns over lichaam, gender en seksualiteit. Samen met schrijfster Heleen Debruyne onderzocht ze historische vleselijkheden in de podcast en het boek Vuile Lakens. Momenteel schrijft  ze aan haar tweede boek over handicap en validisme.

Morgane Gielen is een professioneel mode/lifestyle fotograaf gevestigd in Kortenberg, eigenares van Visual Branding Studio "More to Morgane" en het gezicht achter het taboedoorbrekende project No Babes. Ze werkt samen met andere bedrijven en zelfstandigen die het even belangrijk vinden als zijzelf om in te zetten op het creëren van duurzame ideeën, het doorbreken van maatschappelijke taboes en om de aandacht te vestigen op de schoonheid van imperfectie.

Annelies Moons
praat graag over dingen die ertoe doen. Dat doet ze intussen al bijna 10 jaar op Radio 1, momenteel in het cultuurmagazine Culture Club. Daarnaast doet ze dat ook op podia waar boeken voorgesteld worden of andere interessantigheden gebeuren.  
Ze geeft ook les over gesprekken voeren aan de eerstejaarsstudenten Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen.

2/3 - Amour XL

Isabeau Jensen
houdt zich sinds 7 jaar - zolang als diens polyamoreuze leven nu duurt -  bezig met relaties tussen mensen. In allerlei zogeheten alternatieve relatievormen heeft Isabeau uitgevogeld wat ‘liefde’ voor haarzelf betekent: verbinden met mensen op een manier die klopt voor die specifieke relatie, zonder regels, zonder monogamie. Al komt dan de vraag op: waar houdt vriendschap op en begint liefde? Ze is werkzaam in de non-profit sector en wonend te Amsterdam.

Nathalie Cardinaels
is klinisch psycholoog, gedragstherapeut, mindfulness- en compassietrainer. Zij werkt als GZ-psycholoog en hoofdbehandelaar in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg in Nederland en runt psychologenpraktijk De Meiboom in Hasselt en Stevoort. Verder is zij auteur van diverse boeken over omgaan met kanker, mindfulness, compassie, lichaam en geest en non-monogamie. Haar boek ‘Ik hou van jou en jou en jou’ is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in polyamorie, relationship anarchy en open relaties.

Selma Franssen
is freelance journalist. Haar werk verscheen o.m. bij OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, Charlie Magazine en Vice Nederland. Haar eerste non-fictie boek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’ verscheen in 2019 bij Houtekiet Uitgeverij.

9/3 - Liefde op het eerste bericht

Elisabeth Timmermans
is gefascineerd door de impact van nieuwe media op onze relaties. Haar onderzoek naar Tinder kreeg heel wat weerklank in binnen -en buitenland. Je leest er alles over op www.liefdeintijdenvantinder.be


Emma Daeleman
bedenkt empowerende infocampagnes voor jongeren. Wat ze daar leert, deelt ze in workshops en inspiratiesessies. In haar vrije tijd is ze vooral bezig met spiritualiteit en mannelijke en vrouwelijke energie. Af en toe swipet ze eens naar rechts op een dating app.​