Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar


​PROGRAMMA

‘Under Pressure’ is een reeks van taboedoorbrekende sofagesprekken rond diverse maatschappelijke thema's.
Een initiatief van huisvandeMens Leuven, Tienen en Brussel.

9/11
Is er sprake van structureel racisme en white privilege in ons land? Zo ja, op welke manier? Hoe moeten we als burger en als maatschappij hiermee omgaan? En hoe zit het met de Black Lives Matter-betogingen: rechtvaardig of contraproductief?
Maarten Boudry en Dyab Abou Jahjah kruisen de degens over deze interessante en bewogen thema’s. Kris Martens modereert.

16/11
De zorgsector ‘Bijzondere jeugdzorg’ ontsnapt niet aan de bureaucratische structuren die onze (Westerse) wereld doordrenkt. Welke voor- en nadelen brengt dit met zich mee? Saskia Van Nieuwenhove en Luc Deneffe gaan deze vraagstukken aan. Kris Martens modereert.

23/11
Jong én eenzaam? Zielig! Of niet?
Verrassend veel jonge mensen krijgen te maken met eenzaamheid, maar het taboe is nog groot. Selma Franssen en Flore
Geukens ontkrachten de mythes en gaan het gesprek aan met jongeren (online en gratis).

30/11
Onze digitale samenleving evolueert steeds sneller. Artificiële intelligentie is geen ver-van-ons-bedshow meer. Dit noopt ons na te denken over de rol van artificiële intelligentie in ons dagelijkse leven. Hoe is het met onze privacy gesteld? Worden bepaalde vrijheden en rechten bedreigd, en zo ja, op welke manier? Deze en andere vragen worden besproken door Vincent Buekenhout en Berg Severens. Peter Brems modereert.
SPREKERS

9/11 – Racisme & activisme

MAARTEN BOUDRY is wetenschapsfilosoof en houder van de Leerstoel Etienne Vermeersch aan de UGent. Zijn meest recente boeken zijn 'Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat' (2019) en 'Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten)' (2019), dat hij samen met Jeroen Hopster schreef. Hij schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad, De Morgen, De Standaard, Volkskrant, The Independent, Knack, Trouw…

DYAB ABOU JAHJAH richtte in 2000 de Arabisch-Europese Liga (AEL) op, die een grote impact had op het politiseringproces van een hele generatie Belgen met migratieroots. Tussen 2014 en 2017 was hij vast columnist bij De Standaard. Hij was ook te gast bij de Nederlandse show Zomergasten in 2016. Zijn laatste twee boeken zijn : De Stad is van Ons (2014, Pelckmans) en Pleidooi voor radicalisering (2016 De Bezige Bij). Hij werkt momenteel aan een nieuw boek over “Gekwelde Identiteiten”.

KRIS MARTENS is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en loopbaanbegeleider. Daarnaast heeft hij ook een staffunctie bij Overlegplatform Geestelijke Gezondheid en is hij bestuurslid bij Effectief Altruïsme Vlaanderen en SKEPP. Ook als moderator doet hij regelmatig dienst.



16/11 – Jeugdzorg
SASKIA VAN NIEUWENHOVE
Sinds 2017 biedt Saskia onderdak aan tienermeisjes die slachtoffer werden van pooiers en jeugdprostitutie. Om zowel Saskia als die jongeren te ondersteunen en te begeleiden is in 2018 de vzw Ne(s)t opgericht, recentelijk omgevormd tot Klaprozen vzw.

LUC DENEFFE is directeur van De Wissel vzw. De Wissel overkoepelt een aantal initiatieven binnen en buiten de bijzondere jeugdzorg. De Wissel wil jonge mensen in een kwetsbare positie onthalen, waarderen en sterken, samen met wie hen omringen.

KRIS MARTENS is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en loopbaanbegeleider. Daarnaast heeft hij ook een staffunctie bij Overlegplatform Geestelijke Gezondheid en is hij bestuurslid bij Effectief Altruïsme Vlaanderen en SKEPP. Ook als moderator doet hij regelmatig dienst.



23/11 - Jong en eenzaam
FLORE GEUKENS is afgestudeerd als klinisch psycholoog en doctoreert aan de KU Leuven. In haar onderzoek focust ze op eenzaamheid bij kinderen en adolescenten. Daar kijkt ze vooral naar hoe persoonlijke factoren, de sociale omgeving en zelfs biologische factoren een rol kunnen spelen.

SELMA FRANSSEN is freelance journalist. Haar werk verscheen o.m. bij OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, Charlie Magazine en Vice Nederland. Haar eerste non-fictie boek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’ verscheen in 2019 bij Houtekiet Uitgeverij.


30/11 - Artificial Intelligence
VINCENT BUEKENHOUT 
Vincent Buekenhout is Ethical AI consultant en Data Protection Officer bij VDAB.​

BERG SEVERENS (29j) is de oprichter van Mauhn, het eerste Belgische bedrijf dat een eigen ethische commissie heeft met vetorechten. Deze ethische commissie ziet erop toe dat de AI-technologieën binnen Mauhn op een veilige manier ontwikkeld worden. Het doel is om met dit bedrijf (dat momenteel vier mensen telt) een ethische voorbeeldrol te spelen binnen de AI community.

PETER BREMS studeerde geschiedenis en filosofie aan de KUL. Sindsdien werkt hij als journalist voor de VRT (sinds 2006) en publiceerde verschillende onderzoeksrapporten voor Terzake, Koppen en Panorama. Voor Panorama maakte hij prijswinnende rapporten over het smokkelen van Afghaans antiek, zwart geld in Belgisch voetbal en de lobby tegen Europese privacy-regels.​


Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.